Forum [ V ]torrent.pl

Pełna wersja: Ubuntu 10.10 ma pokonać Windowsa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Założyciel Ubuntu Mark Shuttleworth ogłosił w blogu start prac nad Ubuntu 10.10, przedstawiając przy tym swoją wizję "idealnej dziesiątki". Planowana nazwa kodowa kolejnej wersji Ubuntu, która ma się ukazać pod koniec listopada, czyli pół roku po wydaniu znajdującej się obecnie w trakcie testów beta długofalowej wersji 10.04 (Lucid Lynx), to Maverick Meerkat - rebeliancka surykatka.

"Rebeliancka", bo jak pisze Shuttleworth, "naszym celem jest dodanie Ubuntu 10.10 jako standardowego systemu operacyjnego przynajmniej u jednego renomowanego producenta komputerów". Poza tym cechy charakterystyczne surykatki - lekkość, zwinność i towarzyskie usposobienie - to dokładnie to, czego byśmy sobie życzyli od perfekcyjnej wersji 10. Więcej programów niż do tej pory ma korzystać z funkcji społecznościowych, system dzięki ulepszeniom w toolchain ma być jeszcze szybszy i doskonale przystosowany do instalowania na netbookach.

[Obrazek: ubuntu-nowe-logo_490.jpeg]

Z kolei wydanie Ubuntu Netbook Remix ma zostać ponownie odświeżone i znacznie odchudzone. Kolejnym ważnym celem rozwoju jest cloud computing i stosowanie najszybszej dostępnej przeglądarki na każdej platformie procesorowej, a także jeszcze większe skrócenie procesu uruchamiania się systemu.

Mimo że do planowanego wydania w październiku 2010 roku pozostało niewiele czasu, Shuttleworth chce wprowadzić w Ubuntu 10.10 możliwie jak najwięcej nowości - posłuchać najlepszych pomysłów, wyszukać najlepsze talenty i nieco bardziej radykalnie zabrać się za cykle rozwojowe, aż do kolejnej wersji Long Term Support, której wydanie planowane jest na rok 2012.
sphinx Ubuntu, Kubuntu, Mandriwa i jej pochodne, Suse i wszystkie te mega distro sa dobre dla nauki i zabardzo nie da sie ich przyspieszyc. Laduja przy starcie tyle smieci ze szok. Ostatnio nawet Debian i Slack maja coraz wiecej smieci. Wiec dla poczatkujacych userow to jeden szajs.

Ja dosc dawno trafilem na distro ARCHLinuxa i smialo go moge polecic wszystkim nawet tym mniej zaawansowanym userom. Panujemy w nim nad kazdym deamonem ladowanym do pamieci jak i modulami. Ma swoja wade dla poczatkujacych (choc dla bardziej zawansowanego Usera to napewno zaleta) wszystko pod konsola konfigurujemy. Bardzo potezne WIKI jest zrozumiale nawet dla laika.

[Obrazek: archlogo_black.gif]
Podsumowujac:

1. Pomoc tech WIKI (jezyk PL jak i EN) przed instalacja koniecznie przeczytac.
2. Forum Arch'a konkretne odpowiedzi prawie na kazde zagadnienie a po zalozeniu tematu dosc szybko pojawiaja sie odp.
3. Panowanie nad demonami i modulami co pozwala uzyskac czas startu systemu nawet ponizej 30 sec ( u mnie 38 z serverem SAMBY i modulem WIFI z DHCP). Dowody na to macie tu FORUM Archa - Szybkosc Startu
5. Tysiace pakietow dostepnych w repo.
6. szybkosc dzialania nie porownywalnie wieksza od windowsa na komputerach o tych samych parametrach.
7. Multimedia ( koniec z szukaniem konwerterow, kodekow itp )

no to narazie z mojej strony tyle

zapraszam na

Strona projektu
Forum
WIKI

PS. Dla mnie te distro dawno pokonalo windowsa ostatniego jakiego mialem to chyba xp sp1 (jak to nie byl pamietny CORP z key'em XTQJC ....) i jako 2 sys byl debian. W 2002 nie pamietam dokladnej daty znalazlem Arch'a no i poszlo. Jeden komputer jeden system tak jak powinno byc. Smile Oczywiscie dla mnie. Kazdy robi wedle swojej woli.

POZDRAWIAM
Zadam takie może prozaiczne pytanie, ale co z grami? Pewnie nie da rady uruchomić na tym nić z nowych tytułów?
ej ja bym bardzo chętnie pobawił się w ubuntu ale mam radiówkę i nie moglem jej zainstalować Sad
i nie miałem pełnej polskiej wersji...
(05-18-2010 09:16 PM)mr_andre napisał(a): [ -> ]Zadam takie może prozaiczne pytanie, ale co z grami? Pewnie nie da rady uruchomić na tym nić z nowych tytułów?

szczrze pewnie sie da przez codege ale nie obiecuje kokosow bo ja nie gram i nie zaglebialem sie w temat

fspl95 napisał(a):ej ja bym bardzo chętnie pobawił się w ubuntu ale mam radiówkę i nie moglem jej zainstalować Sad
i nie miałem pełnej polskiej wersji...

niewim jak w ubu to wyglada ale pod archem zasysasz stery jak to jest opisane w wiki arcza http://wiki.archlinux.plvw dziale wifi i dziala wifi prosto
ja i tak wole wina
Przekierowanie